Assalamualaikum.

Buat pembaca blog saya sekalian terutamanya lepasan SPM dan STPM 2009 (dan setaraf dengannya spt lepasan matrikulasi, Alpha, Diploma dsb), anda bolehlah menyemak keputusan permohonan biasiswa dan kemasukan ke IPTA (UPU) seperti yang disenaraikan di bawah. Post ini akan diupdate dari semasa ke semasa, andainya saya mendapat maklumat terbaru.

Untuk memudahkan, tajuk akan berwarna seperti berikut : LEPASAN SPM / LEPASAN STPM / LEPASAN SPM & STPM

KEMASUKAN KE IPTA (UPU) 2010/2011 [LEPASAN SPM 2009]
Tarikh tutup : 30 MAC 2010 (FASA 2)
Tarikh mula semakan temuduga : 7 APRIL 2010
Tarikh temuduga : 9-13 APRIL 2010
Halaman semakan temuduga : http://upu.mohe.gov.my/portal/epanduan/temu_duga.php
Tarikh keputusan permohonan : 1 MEI 2010
Halaman semakan keputusan :
1. http://www.jpt.uum.edu.my/webjpt/keputusankeipta.php?target=1 atau
2. http://intake.utm.my/semakan/?menu=spm atau
3. https://online.mohe.gov.my/olf/web/form?OC=10&CC=09 atau
4. https://online.mohe.gov.my/upu/online1011/keputusan/
Kod SMS : UPU RESULT [No. KP] dan hantar ke 15888 (Cth : UPU RESULT 921332009876)
Permohonan E-Rayuan UPU : https://online.mohe.gov.my/upu/online1011/erayuanspm/mohon.php (Tarikh akhir : 15 Mei 2010)

KEMASUKAN KE MATRIKULASI 2010
Tarikh tutup : 31 DISEMBER 2009
Tarikh keputusan permohonan : 16 APRIL 2010
Halaman semakan : http://apps.emoe.gov.my/semakan_matrik/
Tarikh Pendaftaran : 10 Mei 2010
Kod SMS : MOE MAT [No. KP] dan hantar ke 15888 (Cth : MOE MAT 921332009876)

KEMASUKAN KE TINGKATAN ENAM BAWAH 2010
Tarikh tutup : 2009
Tarikh keputusan permohonan : 5 MEI 2010
Halaman semakan : http://apps.emoe.gov.my/form6/semakan2010/index.cfm
Kod SMS : MOE  T6  [No. KP] dan hantar ke 15888 (Cth : MOE  T6  921332009876)
Tarikh pendaftaran : 10 MEI 2010 

BIASISWA PETRONAS 2010
Tarikh tutup : 19 MAC 2010
Tarikh mula semakan kem & temuduga :9 APRIL 2010
Tarikh kem & temuduga : Sepanjang bulan April 2010
Halaman semakan : http://spmonline.petronas.com.my/
Tarikh Keputusan Temuduga : 7 MEI 2010

BIASISWA YAYASAN TNB (PROGRAM LUAR NEGARA) 2010
Tarikh tutup :
Tarikh mula semakan temuduga :
Tarikh temuduga :29 MAC 2010 – 2 APRIL 2010
Halaman semakan : http://yayasan.tnb.com.my/sam/Oversea%20list.pdf

BIASISWA YAYASAN TNB (PROGRAM UNITEN) 2010
Tarikh tutup :
Tarikh mula semakan temuduga :
Tarikh temuduga :5-9 APRIL 2010
Halaman semakan : http://yayasan.tnb.com.my/sam/lampiran/2010/Calon%20Biasiswa%20UNITEN%202010.pdf 

BIASISWA JPA (PROGRAM IJAZAH LUAR NEGARA) 2010
Tarikh tutup : 18 MAC 2010
Tarikh mula semakan temuduga : 29 MAC 2010
Tarikh temuduga : 5-9 APRIL 2010
Halaman semakan : http://esilav2.jpa.gov.my/piln_check/

BIASISWA MARA (PROGRAM IJAZAH LUAR NEGARA) 2010
Tarikh tutup : 18 MAC 2010
Tarikh mula semakan temuduga : 30 MAC 2010
Tarikh temuduga : 12-16 APRIL 2010
Halaman semakan : http://www3.mara.gov.my/TemudugaSPC/index.htm

BIASISWA YAYASAN TM 2010
Tarikh tutup : 23 MAC 2010
Tarikh mula semakan temuduga : 3 APRIL 2010
Tarikh temuduga :
Halaman semakan : http://219.93.183.139/YTMAPPLICATION/Application_online/SPM_ShowApplication_StatusQuery.aspx

BIASISWA YAYASAN KHAZANAH GLOBAL 2010
Tarikh tutup :  MAC 2010
Tarikh mula semakan temuduga : 9 APRIL 2010
Tarikh temuduga :
Halaman semakan : http://202.162.26.140/osms/scholarship/global/

BIASISWA UEM GROUP 2010
Tarikh tutup : 31 MAC 2010
Tarikh mula semakan temuduga : 12 APRIL 2010
Tarikh temuduga :
Halaman semakan : http://202.162.26.140/uem/scholarship/

KEMASUKAN KE IPTA (UPU) BUKAN PENDIDIKAN 2010/2011 [LEPASAN STPM 2009]
Tarikh tutup : 30 MAC 2010 (FASA 2)
Tarikh mula semakan temuduga : 14 APRIL 2010
Tarikh temuduga : 16-28 APRIL 2010
Halaman semakan : http://upu.mohe.gov.my/portal/epanduan/temu_duga.php
Tarikh keputusan permohonan : JUN 2010

KEMASUKAN KE IPTA (UPU) PENDIDIKAN 2010/2011 [LEPASAN STPM 2009]
Tarikh tutup : 30 MAC 2010 (FASA 2)
Tarikh mula semakan ujian MEdSI : 15 APRIL 2010
Tarikh ujian MEdSI : 24 APRIL 2010
Tarikh mula semakan temuduga : 11 MEI 2010
Tarikh temuduga : 18-24 MEI 2010
Halaman semakan ujian MEdSI: http://mpm.edu.my
Halaman semakan temuduga: http://upu.mohe.gov.my
Tarikh keputusan permohonan : JUN 2010

BIASISWA BANK NEGARA MALAYSIA (BNM) 2010
Tarikh tutup : 18 MAC 2010
Tarikh mula semakan temuduga : 13 APRIL 2010
Halaman semakan : Pihak BNM akan menghantar emel kepada pemohon yang disenarai pendek

KEMASUKAN KE POLITEKNIK 2010
Tarikh tutup : 2 APRIL 2010
Tarikh mula semakan Ujian Bertulis : 8 APRIL 2010
Tarikh ujian bertulis : 20 APRIL 2010
Tarikh mula semakan temuduga : 8 MEI 2010
Tarikh temuduga : 1-4 JUN 2010
Halaman semakan : http://politeknik.edu.my
Tarikh keputusan permohonan : 8 JUN 2010

KURSUS PERGURUAN LEPAS SPM (KPLSPM) 2010
Tarikh tutup : 28 MAC 2010
Tarikh mula semakan temuduga : 20 APRIL 2010
Tarikh temuduga : 25 APRIL – 7 MEI 2010
Halaman semakan : http://moe.edu.my
Tarikh keputusan permohonan : 14 JUN 2010
Kod SMS : MOE KPLSPM [No. KP] dan hantar ke 15888 (Cth : MOE KPLSPM921332009876)

KEMASUKAN KE USM 2010
Tarikh tutup : 30 MAC 2010 (FASA 2)
Tarikh mula semakan ujian MUnSyI : APRIL 2010
Tarikh ujian MUnSyI : 24 APRIL 2010
Tarikh mula semakan temuduga : 3 MEI 2010
Tarikh temuduga : 7-15 MEI 2010
Halaman semakan : https://pohon.usm.my/temuduga/semak.asp
Tarikh keputusan permohonan : MEI 2010

KEMASUKAN KE IKBN 2010
Tarikh tutup : 18 APRIL 2010
Tarikh keputusan permohonan : 1 JUN 2010
Halaman semakan : http://ekbs.gov.my

Komen-komen
  1. fiera berkata:

    boleh bgthu x nnt kalau da taw bila trikh semakan permohonan upu dan tingktn 6.tQ..!

  2. SU berkata:

    ada x biasiswa jpa n mara untk lepasan stpm? ape lg biasiswa yg lyk dphon o pljr lpsan stpm

  3. […] SEMAKAN KEPUTUSAN MATRIKULASI, SILA LIHAT POST BERTAJUK : SEMAKAN PERMOHONAN LEPASAN SPM DAN STPM 2009 ATAU PERGI KE APLIKASI BERIKUT : http://apps.emoe.gov.my/semakan_matrik/ …HARAP […]

  4. mamat berkata:

    bila keluar keputusan temuduga biasiswa jpa???
    cmna nak tau???
    nak tgk kat mana???

    • jimie1402 berkata:

      Bagi biasiswa JPA, ada sesetengah program yang ditawarkan sudah pun dimaklumkan keputusannya.
      Program yang saya tahu sudah keluar keputusan adalah Kejuruteraan Jepun, Kejuruteraan Perancis dan Perubatan Timur Tengah. Tak salah saya semua program kejuruteraan kecuali kejuruteraan biasa sudah pun keluar keputusannya.
      Bagi program lain yang ditawarkan JPA, keputusan biasiswa akan keluar pada 15 Mei 2010.

      Bagi pemohon yang berjaya, pihak JPA akan menghubungi pemohon melalui panggilan. Bagi medium lain untuk menyemak keputusan, saya tak pasti.

      Harap Maklum dan good luck Mamat!😉

  5. Dilah berkata:

    bila agknya keluar keputusan temuduga MARA bg PILN??
    mcm mana nak tau?
    ada page yang bg tau atau akan di emailkan?

    • jimie1402 berkata:

      Keputusan temuduga MARA bagi PILN dijangkakan keluar pada 17 Mei 2010.
      Cara paling awal untuk mengetahui keputusan adalah apabila dapat panggilan daripada pihak MARA, kemudian baru dapat surat, emel saya xpasti.
      Sebarang perubahan akan dimaklumkan kelak.😉

  6. sue berkata:

    borang biasiswa jpa utk pelajar ijazah tahun ke-2?

  7. loque berkata:

    result interview tnb da kua ke??
    cmne nak chck?

  8. azie berkata:

    tarikh semakan temuduga usm 3 mei kan??kenapa saya x boleh semak ye??x de link utk semakan temuduga pun kat laman web pohon@usm…ade semakan melalui sms x??plez bgtw….

  9. puteri berkata:

    haah..betollah,,,,saya pun tak dpt nk semak temuduga usm sebab x de link utk semak…ada sapa2 boleh tlong,,,sedangkan tarikh temuduga adalah 7-15 mei…

  10. azie berkata:

    tarikh semakan temuduga usm adalah 3 mei…tetapi mengapa tidak ada link utk menyemak pada laman web pohon@usm….adakah ada semakan temuduga melalui sms????plez bgtw…

  11. jimie1402 berkata:

    In reply to azie n puteri :
    Maaf, saya dah cuba carik, tp xjmpe gak. Yg ade pon utk PJJ dan Kursus Kejururawatan…
    Kalo nnti sy jmpe, sy maklumkan. 😉

  12. draco berkata:

    about tnb.. klux dpt pun dia kan bagi email pemberitahuan x??

  13. didi berkata:

    bila permohonan upu fasa 2 untuk lepasan matrikulasi 09/10?
    keputusan peperiksaan matrikulasi pada 18hb mei..

  14. fasha berkata:

    ada x cara nak buat rayuan untuk kplspm???

  15. jCw berkata:

    kalau x dpt tmduga usm kirenye x dpt la

  16. fasha berkata:

    ada x panggilan kedua untuk temuduga kplspm???

  17. Z berkata:

    Bile keputusan erayuan upu2010/2011 keluar?saya calon spm 2009.ty.

  18. faii berkata:

    bila result utk biasiswa BNM kan kuar coz smpai skang ktrng x tau rezat dia lg..

  19. rema berkata:

    bile tarikh keptsan upu lepasan stpm09???

  20. are_que berkata:

    betul ke biasiswa unk jpa lepasan stpm xda…????
    tapi da kawan saye dapat pun biasiswa tue…

  21. nashrul berkata:

    di jangke minggu ketige bulan 6.
    mybe ari isnin 14/6/2010 @ 21/6/2010.
    sbb tak tau minggu ketige tuh kt mane.
    huhu

  22. nor izyani berkata:

    nak tanya law lepasan spm 2009 yang da abis asasi..camna nak apply biasiswa utk program ijazah..??

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s