Kenapa Kita Dilarang Menggunakan Handphone Ketika Mengisi Minyak???

Posted: 2 Mac, 2010 in Informasi

Tadi aku selongkar emel aku, carik bahan utk blog aku nih n terjumpalah satu benda menarik ni. Then, dalam proses nak siapkan post ni, terjumpa plak satu blog ni. Cerita sama, gambar pun lebih kurang, tapi keterangan dia seakan dia dah pernah cuba. korang bleh tengok blog tu kat sini : http://krulnuox.blogspot.com/2009/12/kenapa-kite-dilarang-menggunakan.html#st=e%3DAFlCd0VcEtvOL0ub0E144SPPlOBxB6qm5561NMKE%252BK9XsmH2RyLznLF272wV0yTLVUs3ZBJwFAkYGAIYtYuErE7vSKqdZ8pSLUoHGzIbCW7rm8lNvYjcTmNiM0vLKbV7N6THUeBmNFD2%26c%3Dblogger&rpctoken=-1215271004152248254 atau korg baca je kat blog aku, tapi tak detail sangat la.

Benda ni aku sure ada video dia (detect kat gambar je), nanti aku try carik n kalau jumpa, aku letak kat blog ni. Insya-Allah. Nway, enjoy reading this! =)

Mari kite cuba ramai2..

Kenapa Kita Dilarang Menggunakan Handphone Ketika Mengisi Minyak?????….

meh kite tengok ekspiremen sains kat bawah nie…untuk buktikan betapa bahaya nyer isi minyak sambil berbual atau sms pakai handphone…

sebelom tu, kite sediakan bahan2 serta alatan yang diperlukan.. Iaitu :-

1. Kuali sebijik…cari yang leper tu…

 

2. 3 bijik kad..kad manila pon buleh..tapi jangan pakai mycard, kad kredit ataupon kad ATM, mahupon sim card…

3. 1 rol kertas foil…kertas timah tu laa….yang macam bungkusan kedua corn flakes tu laa…

 

4. Handphone sebijik…dan pastikan gak ade kredit…

 

5. Minyak petrol sikit..kalo xnak beli kat stesen…curik jer kat moto abang, ayah atau adik korang…

PASTU….. susun kad tadi lebeh kurang macam nie…

letak plak kertas foil tu atas kad tadi..

 letak petrol ckit…

TIBA-TIBA api menyala !!!

PERINGATAN! : anda dinasihatkan untuk tidak mengunakan handphone ketika di stesen minyak. kalau tak, faham2 la apa yang mungkin terjadi… =)

Komen-komen
  1. Izzan berkata:

    Aku da tgk mythbuster…..

    da terbukti mmg xkan terbakar kalu kita guna handphone waktu isi minyak..
    banyak cara da dia try.. x meletup langsung..
    There’s some explaination.. aku pun da lupa..pasal frequansi2 ni..aku x paham..but it does not occur..

    Tapi ad satu fakta yang dia temui..(VERY DANGEROUS)

    Dia dapati apabila kita isi minyak pastu kita masuk balik kereta..tutup pintu,,
    pastu keluar balik.. At least dlm 2-3 kali…

    Tenaga electrostatic akan terhasil ..then apabila pgg je wat so call the pam..
    Api akan sambar immediately,,,then KABOOOOMM…..
    Banyak kes dah di laporkan di US..

    huhu…

    This case often occur on woman…

    So.. Becarefull ..DON’T GET BACK IN YOUR CAR..
    hehe…

    JUZ GIVING MY OPINION N SOME OF MY KNOWLEDGE THAT I DESCOVERED TO SHARE ..hehe

  2. aishah ekram berkata:

    sOnOkla bLoG neH…
    aQ daH aDd kaT febreT tOwH…
    cHaiyOk aDmiN

    • jimie1402 berkata:

      tq2! troskan sokongan anda kpd blog sy! hehe~

      skrg ni sy rasa sy xltak bnda best2 sgt sbb ramai yg nak tau psl upu, scholarship dll.

      Nnti lpas musim masuk U, sy ltak bnda laen yg best lg. =)

      Terima kasih sekali kagi.😉

  3. z berkata:

    sebenarnya… ape yang saya pelajari melalui Occupational Safety & Health Act (OSHA) yang menyebabkan kebakaran di pam minyak melalui handphone adalah berkenaan spark yang dihasil kan apabila kita menekan keypad… ade video tentang kejadian ni berlaku kat luar negara…

  4. heracx13 berkata:

    oo,, cmtu..
    thanks2 .. good information.. bgus2😀

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s