Matrikulasi : Semakan untuk Permohonan Lepasan SPM 2009

Posted: 9 Februari, 2010 in Pendidikan
Label:, , , , , ,

Semakan Matrikulasi 2010Bismillah… 

***UNTUK SEMAKAN KEPUTUSAN MATRIKULASI, SILA LIHAT POST BERTAJUK : SEMAKAN PERMOHONAN LEPASAN SPM DAN STPM 2009 ATAU PERGI KE APLIKASI BERIKUT : http://apps.emoe.gov.my/semakan_matrik/ …HARAP MAKLUM…***

PERHATIAN! Kepada lepasan SPM 2009 yang pernah membeli pin matrix dan mendaftar secara online tahun lepas, sekarang dibuka peluang untuk membuat semakan dan kemaskini maklumat. Berikut merupakan beberapa perkara yang perlu diketahui : 

*****Matrikulasi berbeza dgn UPU***** 

________________________________________________________________________________ 

TARIKH SEMAKAN 

Semakan permohonan dan kemaskini boleh dibuat mulai 8 Februari 2010 hingga 19 Februari 2010. Hanya 12 hari sahaja yang diberi. 

CARA DAN PROSES SEMAKAN 

1. Pergi ke website ni :

http://apps.emoe.gov.my/permohonan_matrikulasi/kemaskini/login_kemaskini.cfm 

2. Masukkan no. kad pengenalan dan angka giliran SPM 2009. Kemudian tekan butang ‘Kemaskini’

3. Semak maklumat dan buat pembetulan sekiranya perlu. Selepas itu, tekan butang ‘Hantar’ kat bawah sekali. 

Page selepas Hantar

Paparan page selepas butang Hantar ditekan 

 

MAKLUMAT KEMASKINI 

Hanya perkara berikut sahaja yang dibenarkan untuk dikemaskini : 

1. Pilihan kolej (Pertama, Kedua, Ketiga) 

2. Alamat (Alamat, Bandar, Poskod, Negeri) 

3. No. telefon 

4. E-mel 

PERTANYAAN 

Sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut boleh hubungi talian bantuan Bahagian Matrikulasi  di talian 03-88844100 (waktu pejabat sahaja) atau layari laman web berikut :  http://www.moe.gov.my/bmkpm/ . 

Juga boleh layari blog ini : http://eputra.com/semakan-permohonan-ke-matrikulasi-kpm-sesi-2010-2011/ 

Sesiapa yang punyai masalah juga boleh terus komen pada page ini. Insya-Allah, admin akan sedaya upaya membantu. Ingat! 8 Februari 2010 hingga 19 Februari 2010  sahaja! 

Sekian, wassalam. ;-)

 

About these ads
Komentar
  1. nurul berkata:

    sy tlmbt nk kmaskini..huhuuhu

    • jimie1402 berkata:

      xpe…xbanyak pun bleh diubah…sy pun x ubah apa2….i2la, ramai yg fikir matrix ni UPU, so diorg igt sama je…
      rileks, kmaskini atau x rasanya xkan bg effect apa2 utk permohonan… so, dont worry… tggu je result matrix yg akan kluar dlm bulan 4… =)

  2. jade berkata:

    buat ape nak kemaskini?!! bukan ke kite ni hanya nak semak je…..

  3. jade berkata:

    ala.. dlm bulan Mac ni X blh ke buat semakan matrikulasi. rasanya sy dah terlepaslah tarikh yg diberi tu..mcm mn ni? matilah cam ni!!!!!

    • jimie1402 berkata:

      relax,man. matriks ni bukan mcm UPU. ari2 die bg ubah pun pilihan kolej, alamat, emel n no tepon je. So, xde bnde yg penting yg bleh dikemaskini. Saya pun x ubah apa2. cuma semak je. Dont worry… =)

  4. nur berkata:

    ek…ye ke…result kuar bln empat ek??bla nak chek?

    • jimie1402 berkata:

      yup…keputusan permohonan matrikulasi akan keluar sama ada awal atau pertengahan bulan April. Surat tawaran akan dikeluarkan Bahagian Matrikulasi dan sesaper yg dpt tu kena daftar pada bulan Mei.

      Kalau nak buat rayuan (sekiranya x berjaya) pun boleh, selepas pengumuman keputusan permohonan tersebut. Rayuan hanya boleh dibuat dalam tempoh dua minggu sahaja.

      Good Luck! ;)

  5. meow meow berkata:

    salam…. saya ada tiga masalah berkaitan matrikulasi ni
    1. saya telah memilih ketiga2 tmpt yg sama.. nak ubah tapi, x sempat da… pas tu xda print pla… aduh
    2. dengan result bm-A+, bi-B+, mm-A, phy, add mm, dan bio-B, dan kimia pla dpt C je… layak ke x ne ye….
    3. saya xda isi nak masuk kos apa… x sempat kan… aduh
    truly mcm nak nangis je think sume ne…admin rasa adakah ketiga-tiga atau salah satu masalah di atas menjadikan saya terpaksa padamkan niat nak masuk matrik??? please bagi pandangan…. (-_-)

    • jimie1402 berkata:

      wslm, meow…
      1. Saya rasa xmengapa kalo terpilih tmpat yg sama, sbb dia akan pilih satu jugak last skali. Lgpun, pilihan stiap pemohon tu bkn semestinya akan dpt apa yg dipilihnya. Tertakluk pada bahagian yang menguruskan matrikulasi ni. sy pon xprint la pmohonan sy tu, tp sy save dlm pc. i think its alright as ur info are in the system. Chill! =)
      2. Utk pengetahuan anda, kelayakan bdasarkan jurusan yg dipilih. Kalo nak tgok result awak tu, awak layak untuk semua jurusan. jgn risau. tgok bwh ni.

      KELAYAKAN MINIMUM AKADEMIK
      Syarat kelayakan minimum bagi mengikuti Program Matrikulasi ialah seperti berikut :

      1. Jurusan Sains (M001)

      •6C Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Matematik Tambahan dan Kimia
      •4B Matematik
      •6C Salah satu mata pelajaran daripada Fizik atau Biologi atau Mata Pelajaran Teknik (Pengajian Kejuruteraan Awam / Pengajian Kejuruteraan Mekanikal/ Pengajian Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik / Teknologi Kejuruteraan)

      2. Jurusan Perakaunan (M003)

      •6C Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris dan Matematik
      •7D Matematik Tambahan
      •6C Dua mata pelajaran daripada Prinsip Perakaunan, Ekonomi Asas, Keusahawanan, Perdagangan, Sains Tambahan, Fizik, Kimia, Biologi atau Mata Pelajaran Teknik (Pengajian Kejuruteraan Awam / Pengajian Kejuruteraan Mekanikal/ Pengajian Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik / Teknologi Kejuruteraan/ Lukisan Kejuruteraan)

      3. Aliran Teknikal (M007)

      •6C Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Matematik Tambahan, Kimia, Fizik dan Lukisan Kejuruteraan
      •4B Matematik
      •6C Satu mata pelajaran daripada Pengajian Kejuruteraan Awam / Pengajian Kejuruteraan Mekanikal/ Pengajian Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik atau 4B Teknologi Kejuruteraan

      Perlu diingatkan kelayakan di atas merupakan kelayakan MINIMUM, biasanya pihak Matrikulasi akan memilih mereka yang mempunyai keputusan yang cemerlang dan memenuhi mata merit yang ditetapkan (Cuba search “mata merit matrikulasi”). Sila baca komen-komen yang terdapat di kategori Matrikulasi untuk lebih memahaminya.

      3. sy rasa awk msti terkeliru antara matrik dgn upu. matrik berbeza dgn upu. matrik xde kos. awk cuma kna pilih jurusan sahaja iaitu antara JURUSAN SAINS, JURUSAN PERAKAUNAN dan JURUSAN TEKNIKAL. dan sekiranya awak dah isi matrik secara online tahun lepas (2009), maknanya awak telah memilih jurusan yg dikehendaki. so, xde apa2 yg perlu awk risaukan.

      So, jgn la nak tensen2 lg ek. problem awak tu xbesar mana pon n xkan menjejaskan niat awk nak masuk matrik. Dun worry. Chill up ur day! =)

  6. samir nasri berkata:

    dah tau tkpe rrrrrrrrrrrrr.jangan gok banyak cakap….selamat berjaya kepada pelajar batch ketiga brains 2005-2009

  7. samir nasri berkata:

    salam satu malaysia……………..gane kawan lame tak dgar kbo.beres ke dop…………..harap g2 rrrrrrrrrrrrr.hidup tak selalu cerah

  8. anna montana berkata:

    hai, result sy memenuhi kelayakan utk semua jurusan di matrik , alhamdulillah :) tp, cmne pihak matrik tahu kita punye result sedangkan kita apply online thun 2009 kan..?

    msk matrik kne aktif koko ke..? sy tak berapa aktif tp adala jg, kerana ade mslah kesihatan~

    • jimie1402 berkata:

      kalau dah penuhi kelayakan, awak xperlu risau…pihak matrkulasi ada cara tersendiri untuk mendapatkan keputusan pelajar yang memohon.

      Awak hanya perlu tunggu keputusan sama ada awak berjaya atau tidak, dijangkakan pada bulan ini (April). Good Luck! ;)

    • jimie1402 berkata:

      masuk matrik wajib ambik kokurikulum, tp bkn la cam skolah mngh dulu. xsalah sy, kna pilih antara badan uniform, kelab/persatuan atau sukan, tapi tak wajib ambik semua.

      Jangan risau. kalau awak ada masalah kesihatan sekali pun, awak pasti dpt pelepasan, asalkan awak hadir perjumpaan pun dah cukup. ;)

  9. tika berkata:

    salam…cm ne ek kalau dah hilang no.siri (y dberi mse apply dulu )…?? bkn no NPI kat slip tu…penting ke no tu…??admin plz respond me back,

    • jimie1402 berkata:

      wslm… saya rasa untuk matrikulasi ni, resit pembelian dpd bank tu xpenting pun, cuma hanya sebagai simpanan awak andai awak ada problem apa2 yg akan dirujuk.

      Kalau awak nak guna maklumat seperti no siri, NPI dan sebagainya, awak boleh hubungi bahagian yang menguruskan kemasukan ke matrikulasi. ;)

  10. aishah ekram berkata:

    salam..
    bile agaknyer tarikh tok semakan neh?
    mcm utp,dy ad bg sms kn…
    so,cmner ngan matrik neh?
    seramnye nk tggu…
    then,law plih kat tmpat blajar,leh tuka kerk?

    • jimie1402 berkata:

      wslm… haa! ni msti awk xbaca blog post sy pasal semakan ipta dan scholarship tu! hahah~

      xpe2, sy xkesah utk bgtau byk2 kali. matrikulasi dijangkakan akan keluar pada 16 April 2010.

      Saya dpt info ni dpd sumber yg boleh dipercayai dan berkait rapat dengan kementerian pendidikan dan pengajian tinggi.

      Yg pilih tempat blajar tu sy dgr2 dpd org yg dah penah mohon sblm ni, dia kata yg sbnrnya kita xkomfom utk dpt tmpat yg kita pilih tu. Probability utk dpt spt yg kta mohon tu xtinggi sgt cam UPU. so, bersabarla ye kalo xdpt spt yg dipohon. Rasanya bleh mintak tukar kot.

      psl utp atau pon petronas tu,bahagian penajaan akan telefon dan sms kpd pemohon yang disenarai pendek untuk mengikuti EduQuest Camp, iaitu kem pemilihan berdasarkan ujian2 dan temuduga.

      Apa2 pun, good luck aishah! ;)

  11. atyy berkata:

    salam, nak tnye, boleh tak tukar jurusan yg kita pilih tu?sbb waktu permohonan sy pilih jurusan sains, tp saya nak tukar ke perakaunan.boleh tak?
    thanks in advance :)

    • jimie1402 berkata:

      wslm. hurm, ramai gak yg ada masalah camni.
      Berdasarkan apa yg sy tahu dpd pihak tersebut, kalo ada problem spt nak tukar jurusan, kolej pilihan, maklumat peribadi dsb, kenalah hubungi sendiri pihak matrikulasi tersebut.

      Awak boleh contact diorg spt yg berikut :
      website : http://www.moe.gov.my/bmkpm/
      no. telefon : 0388844083/0388844100
      no faks : 0388844028

      Apa2 pun, all the best! ;)

    • ayumizzlollipop berkata:

      argh… tnsyen nyer…

  12. ikhwan berkata:

    sy dpt jurusan sains..cmne nk tau sains hayat ke fizikal?

  13. haziq berkata:

    salam.pa cer ni klu dpt la sy matrix ni agk2 die anta surat kt rmh ke atau sye kne online tgk sndri ni ea?bgs ke msk matrix ni ea?byk kmudahan ke?

    • jimie1402 berkata:

      salam, haziq. Pihak matrikulasi akan mulai hantar surat melalui pos mulai 20 April 2010.

      Tntg soal bagus ke x bagus tu, sy xnak ckp byk sbb sy sndiri xpenah pegi lg. kalo nak diikutkan, bergantung kpd kualiti pengajaran kat kolej matrix tertentu.

      Kalo ade yg masih menaruh harapan nak fly (lpas xdpt twrn scholarship), bleh la masuk matrix, tp kna la strive, bg pointer tinggi.

      Kemudahan tetap ada, tapi kat sesetengah kolej mungkin agak usang kmudhnnya sbb ada yg dah lama ditubuhkan.

      Sebolehnya terimala tawaran matrix kalo xde tawaran laen. kalo duit xde mslh, pegi ipts pon xpe. ;)

  14. nurul berkata:

    a’kum..
    macam mana kalau transkrip result yg die dah hantar kat umah, hilang. macam mana saya nak apply balik?

  15. shizmi berkata:

    Saya mengalami masalah yg sama dgn nurul, kehilangan transkrip.. dah lama, rasanya lepas saya dapat masuk u dalam 3 tahun lepas, transkrip tu dah hilang sampai sekarang.. masalah timbul bila semua kerja dlm sektor kerajaan terutamanya perlukan sijil matrikulasi.. ada cadangan penyelesaian tak?

  16. arin berkata:

    ckgu kalau addmat n mat juz lulus sje tpi subject sains len ok(A n B for the other subject) ley xaplly matrik sains?

  17. lina berkata:

    macam mana nak dptkan balik nom. siri matrikulasi ye? nom. siri sy hilang

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s