>>>PERHATIAN! Panduan Mengisi E-Borang UPU ini hanya untuk lepasan SPM 2009 [sesi 2010/2011]. Jadi untuk sesi lain, mungkin berlaku perubahan dari segi link address, prosedur, peraturan san sebagainya. Diharapkan lepasan SPM selain tahun 2009 mencari laman lain untuk panduan, harap maaf.<<<

PANDUAN MENGISI E-BORANG UPU FASA 2 (Sesi 2010/2011)

**PERHATIAN! Sesiapa yang buka halaman ini untuk mengetahui bilakah tarikh keputusan UPU dikeluarkan, harap bersabar. Saya akan maklumkan sebaik sahaja tarikh sebenar keputusan UPU diumumkan itu disahkan. Pada masa sekarang, tarikh yang dijangkakan adalah sama ada 1 Mei, 3 Mei atau 11 Mei 2010. Harap Maklum. ;)

  1. Pertama sekali, buka pelayar web (Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera dll.) dan masuk ke laman web ini : http://upu.mohe.gov.my

             Anda akan melihat page seperti di bawah:

 

2.       Anda boleh menekan ‘Masuk’ tetapi sebaiknya tekan perkataan ‘Lepasan SPM / Setaraf (FASA 2)’. Sekiranya anda menekan Masuk, tekan link yang tertulis ‘Permohonan Aplikasi Dalam Talian Permohonan Kemasukan Ke IPTA Bagi Lepasan SPM / Setaraf Sesi Akademik 2010/2011’. Page seperti di bawah akan terpapar selepas anda menekan perkataan tersebut. 

 

3. Isi maklumat seperti yang diminta. Perhatian pada No. Unik ID adalah seperti yang tertera pada slip bayaran BSN. Jika anda tidak tahu nombor mana satu yang perlu dirujuk, tekan ‘Contoh Slip BSN’ di sebelah ruangan mengisi no unik ID.

Juga dimaklumkan bahawa kata laluan adalah yang anda reka sendiri. Oleh itu, pastikan anda mengingatinya. Untuk Kategori Permohonan, Kategori A bagi Lepasan SPM 2009 / setaraf. Untuk kategori lain, sila rujuk dengan menekan link Info Kategori. Setelah habis mengisinya, tekan butang ‘MASUK > >’.

<<<PERHATIAN! : Hanya ruangan yang mempunyai tanda bintang merah (*) sahaja wajib diisi. Ruangan lain ditinggalkan kosong pun tak apa>>>

4. Kemudian, page  ini akan muncul.

 

Semua maklumat pada bahagian ini telah diisi sewaktu Fasa 1. Jadi, anda hanya perlu semak dan tekan butang ‘Langkah Seterusnya > >’.

Begitulah juga pada halaman-halaman berikutnya sehingga anda berada pada Laman 4/8 seperti di bawah:

 

5. Untuk pengetahuan anda (kalau saya tak silap), ruangan Keterangan Kejohanan baru sahaja ditambah. Jadi, sesiapa yang berkaitan, silalah isi mengikut yang dikehendaki. Semak sebetulnya terutamanya markah PLKN dan Markah Bonus. Klik ‘Langkah Seterusnya’ setelah siap menyemak.

 6. Laman berikut akan terpapar pada Laman 5/8

  

Sila isi Pilihan Program Pengajian Megikut Keutamaan berdasarkan kehendak anda mengikut urutan. Sekiranya anda tidak tahu maksud kod dsb, sila rujuk pada laman web ini :

https://online.mohe.gov.my/upu/emas/index_epanduan.php

Tekan ‘Langkah Seterusnya’ setelah mengisi nombor 26 hingga 31.

7. Kemudian, halaman semakan akan keluar seperti di bawah. Sila semak maklumat anda. Sekiranya terdapat kesalahan, tekan butang ‘PEMBETULAN’ di hujung setiap kategori. Sekiranya tiada apa-apa kesalahan, tekan butang ‘Sah & Hantar > >’. Pastikan anda tekan kotak di sebelah perkataan Peringatan dan Perakuan Pemohon sebagai tanda anda bersetuju.

8. Kemudian, halaman terakhir muncul dan menyatakan bahawa permohonan anda telah diterima oleh sistem. Anda dinasihatkan save halaman tersebut sebagai rujukan pada  masa akan datang.

Selesailah sudah proses pendaftaran UPU Fasa 2. Diharapkan info ini sedikit sebanyak membantu sesiapa yang memerlukan. ;-)

Sekian, wassalam.

<<PERHATIAN!!! : Tarikh tutup permohonan UPU Fasa 2 ni adalah pada 30 Mac 2010. Harap maklum.>>>

About these ads
Komen-komen
  1. syidaaa berkata:

    ceh jazmi..blog ko rpenye..ak ingt website mohe r td..

  2. tita510 berkata:

    salam.. ad sorg klasmate tu tnye? camne nk tau gred 4 xtvt koku.. brape mrkh A, brape mrkh B, bla3.. klu tau jwb ekh. thnks

    • jimie1402 berkata:

      wslm…utk gred koku tu sbnrnye ak pun xtau…tp bnde tu x isi pun xpe…xwajib.. xde bintang merah kat situ.. ;-)

      • tita510 berkata:

        owh.. gitu ye! sblm ni aku men hentam je gred tu. bile kwn tnye, pening lak dh nk jwb. okeh,okeh. thnks nooo…

  3. EKIN berkata:

    MARKAH KO-Q betul ker x wajib…konfius ar mcmana 2..maktab x bg lg..xpaham aku..aku hentam ja letak..

  4. AIEN berkata:

    mrkh ntuk plkn 2 cmner ek..?ktorg mna taw lg mrkh 2…

    • jimie1402 berkata:

      owh..cam kwn ak die ltak 100 je…tp kalo korg mmg ade mrkh laen, jgn la ltak 100 (tak baek menipu..hihi~)

      Camnila, korg tggu smpai mrkh plkn korg dpt, pas2 baru isi. sbb UPU ni tutup lpas korg dah abis kem. jadik, smpat lg korg isi lpas abis plkn… jgn risau… tp igt2 gak, bleh udate 3x je tau!!! =)

      • muslihah berkata:

        eh? habis tu, kalau kte pegi plkn kumpulan 2, cmne? kan habis bulan 6.. so, xdpt la nk isi mrkh plkn..

      • jimie1402 berkata:

        In reply to muslihah, greydish, Nealz and Suhaila Abdullah

        hmm.. yg tu ak xtau… try contact Kementerian Pengajian Tinggi

        PENGARAH
        BAHAGIAN PENGURUSAN KEMASUKAN PELAJAR
        JABATAN PENGAJIAN TINGGI
        KEMENTERIAN PENGAJIAN TINGGI MALAYSIA
        ARAS 1, BLOK E9, PARCEL E, PRESINT 1
        PUSAT PENTADBIRAN KERAJAAN PERSEKUTUAN
        62505 PUTRAJAYA

        Hotline : 03-8883 5858 03-8883 5858 (10 Talian)
        Helpline : 03-8883 5848 03-8883 5848
        Talian Am : 03-8883 5801/5802
        Faks : 03-8889 4260
        E-mel : upu@mohe.gov.my

      • wyteusagi berkata:

        Salam, berapa markah patut diisi untuk plkn. Kem dah abis markah takada.
        Klau dah kira gps kokurikulum tanpa masuk markah plkn nnti klau masuk markah plkn tu adakah markah gps meningkat ??

      • jimie1402 berkata:

        In reply to wyteusagi
        wslm. plkn isi 10 je. kwn sy pun baru abis kem n dia buat camtu. GPS kokurikulum perlu dimasukkan sekali markah PLKN. mksdnya tmbh 10 pada markah GPS sebelum ditambah markah PLKN.

        Contoh :
        Unit Beruniform : 70
        Kelab/Persatuan : 74
        Sukan/Permainan : 72
        PLKN : 10

        GPS : (74+72)/2 = 73
        GPS + PLKN = 71 + 10 =83

        =)

  5. aya92 berkata:

    hmm..mmg x de mnx rsult dlm prmohonan ni ea..??

    • jimie1402 berkata:

      x…mmg die xsuro isi rsult dlm borang tuh..sbnrnye nnti diorg akan dpt rsult kte melalui saluran laen…jadik, kte xpayah susah2 nak bg dah… =)

  6. bd0p baek~ berkata:

    slm,,, xphm ngn k0d 2. cmne nk taw k0d2 tu?

    • jimie1402 berkata:

      Pergi sini :

      https://online.mohe.gov.my/upu/emas/index_epanduan.php

      kat sini sy listkan sikit mksd kod2nye (huruf awalan):
      A – UPSI [Universiti Pendidikan Sultan Idris]
      B – UTHM [Universiti Tun Hussein Onn Malaysia]
      C – UTeM [Universiti Teknikal Malaysia Melaka]
      D – UDM [Universiti Darul Iman Malaysia]
      E – UiTM [Universiti Teknologi MARA]
      G – UMT [Universiti Malaysia Terengganu]
      H – UMS [Universiti Malaysia Sabah]
      J – UMP [Universiti Malaysia Pahang]
      K – UKM [Universiti Kebangsaan Malaysia]
      L – UMK [Universiti Malaysia Kelantan]
      M – UM [Universiti Malaya]
      P – UPM [Universiti Putra Malaysia]
      Q – USIM [Universiti Sains Islam Malaysia]
      R – UniMAP [Universiti Malaysia Perlis]
      S – USM [Universiti Sains Malaysia]
      T – UTM [Universiti Teknologi Malaysia]
      U – UUM [Universiti Utara Malaysia]
      W – UNIMAS [Universiti Malaysia Sarawak]
      Y – UIAM [Universiti Islam Antarabangsa Malaysia]
      Z – UPNM [Universiti Pertahanan Nasional Malaysia]

      =)

  7. eun chan berkata:

    tme kaseh.. sape boleh listkan apa yg semua lepasan spm patut isi?

  8. eun chan berkata:

    thanks.. boleh tak tolong list ape2 yg bdk2 lepasan spm patut isi?

    • jimie1402 berkata:

      welcome…tawu sgt brtrima kaseh smpai post 2x..hehe~

      hmm…4 ur question, i think i can answer partially.
      Yg da tau skrg UPU n Matrikulasi, tp yg ni utk yg bli no pin je la. Kalo sesape mohon utk Form 6 rasanya dah isi borg wak2 kat skolah. Pas2 kalo nak apply bnde laen rasenye lpas dpt result. cam nak apply biasiswa ke, utk luar negara ke. utk IPTS (U swasta) kne check sndiri kat websit diorg.

      yg ni je la yg ak tau. =)

  9. Nadiah berkata:

    nak tanye, kan kte ade beli no pin kat bsn tu kan? tu bile nak masukkan? saye dah isi borang upu waktu fasa 1, boleh ke cek balik?

    Thank you~!

    • jimie1402 berkata:

      waktu fasa 1, no pin tu xdigunakan. No pin yg dibeli hanya digunakan utk fasa 2. Saya rasa saudari msti x isi lg utk fasa ke-2. no pin tu akan diminta utk diisi pada page masuk (login). Pastikan anda x hilang resit BSN tu (yg ada tercatat no pin), kalau tak, cari sekarang!

      Utk fasa 2, anda boleh membuat kemaskini maklumat yg telah diisi pada fasa 1. jangan risau, kalo ade salah isi ke dulu, waktu fasa 2 ni bleh btolkan. tp diigtkn selepas anda menekan butang hantar pada page hampir terakhir, anda hanya ada 3 peluang sahaja untuk kemaskini semula. jadi, gunakan peluang yang diberikan sebaiknya. =)

      n its my pleasure to help u n others… =)

  10. online berkata:

    Terima kasih atas maklumat menarik

  11. shah berkata:

    wahai panglima bkt gantang…akhirnya kujumpa juga blog kamu..sila dtg ke blog saya yg baru dibuat…tp saya masih terkapai-kapai ttg cara mengendalikan blog neh..sila beri tunjuk ajar!!!

    • jimie1402 berkata:

      welcome to my blog, my bff!!! nape xtnye je kat ak..pnat je ko carik… nak buat surprise le tu… =P

      nway, ak akn ltak blog ko dlm blog list ak, i mean ak akn follow blog ko. pape soklan ko nak tny psl blog tny je la ye. jgn malu2… =)

  12. greydish berkata:

    askum. where can i find form pin number for upu? i want print it out. i never apply for intake 1. can i apply for intake 2? i’m really had no idea. please help me =.=

    • jimie1402 berkata:

      wslm. kalau anda dah beli no pin upu tu, mesti akan diberikan salinan slip bayaran. contoh slip BSN boleh dilihat di sini : https://online.mohe.gov.my/upu/online1011/spm_f2/rujukan_borang/slip_bsn.php

      Utk soalan kedua awak tentang x apply utk fasa 1, itu saya xpasti. Saya rasa eloklah anda menghubungi pihak yang menguruskan UPU. Anda boleh hubungi bahagian UPU Kementerian Pengajian Tinggi di sini :
      PENGARAH
      BAHAGIAN PENGURUSAN KEMASUKAN PELAJAR
      JABATAN PENGAJIAN TINGGI
      KEMENTERIAN PENGAJIAN TINGGI MALAYSIA
      ARAS 1, BLOK E9, PARCEL E, PRESINT 1
      PUSAT PENTADBIRAN KERAJAAN PERSEKUTUAN
      62505 PUTRAJAYA

      Hotline : 03-8883 5858 (10 Talian)
      Helpline : 03-8883 5848
      Talian Am : 03-8883 5801/5802
      Faks : 03-8889 4260
      E-mel : upu@mohe.gov.my

  13. jade berkata:

    terima kasih kerana menolong sbb sebelum ni sy X dpt masuk utk kemaskini bhgn Fasa 2.Dah cuba mintak tlg kwn, tp kwn pun X dpt tlg.THANK YOU SO MUCH!!!!

  14. Nealz berkata:

    kalau slip saya hilang apa macam?

    • jimie1402 berkata:

      kalau slip hilang saya xpasti n xbrani jawab. utk kepastian baik awak hubungi bahagian yang uruskan UPU. try awak tengok balik komen2 yang lepas, saya dah post kan maklumat tentang bahagian yg boleh dihubungi. =)

  15. suhaila abdullah berkata:

    ape saya nak wat sebab skang ni sy lupa password yg sy guna time isi borang fasa 1….
    kat sape sy nak tanye password tu..

    • jimie1402 berkata:

      owh, ada kwn saya yg lupa gak…dia perah otak smpai la dia ingat…try la…hehe… =P
      tp kalo nak senang, hubungilah pihak UPU…

      BAHAGIAN PENGURUSAN KEMASUKAN PELAJAR
      JABATAN PENGAJIAN TINGGI
      KEMENTERIAN PENGAJIAN TINGGI MALAYSIA
      ARAS 1, BLOK E9, PARCEL E, PRESINT 1
      PUSAT PENTADBIRAN KERAJAAN PERSEKUTUAN
      62505 PUTRAJAYA

      Hotline : 03-8883 5858 (10 Talian)
      Helpline : 03-8883 5848
      Talian Am : 03-8883 5801/5802
      Faks : 03-8889 4260
      E-mel : upu@mohe.gov.my

  16. […] Comments! jimie1402 on PANDUAN MENGISI E-BORANG UPU F…suhaila abdullah on PANDUAN MENGISI E-BORANG UPU F…jimie1402 on PANDUAN MENGISI E-BORANG UPU […]

  17. Nadia berkata:

    Korang dah apply ke belum? Kat mohe tu, uitm ada animation? I want that course, tapi cam takde je

    Help?

    • jimie1402 berkata:

      Utk UiTM, boleh check kelayakan di http://www.selangkah.uitm.edu.my

      UiTM xde animation. mungkin awak boleh apply utk DIPLOMA KOMUNIKASI DAN MEDIA. tp better tengok kat Universiti Multimedia (MMU).

      Saya xpasti kat MMU ada x animation tp possibility utk ada tu tinggi sbb MMU adalah universiti yg berkaitan dengan bidang tersebut.

      MMU x ada dlm UPU. utk MMU awak kena apply n kalau nak biasiswa pun boleh try apply.
      boleh tengok kat : http://www.mmu.edu.my/
      atau utk biasiswa : http://ytm.tm.com.my

      =)

      • Nadia berkata:

        Hi Jimie :)

        Oh uitm takde animation ke? Aiiiiii. Komunikasi & Media tu Mass Comm kan? Tanak tu, itu bukan grafik.
        I’m not going for IPTS, my parents cannot afford la. I want UiTM, kenapa e-borang upu tu takde tanya IPTA mana kita nak eh?
        Minta course je, ngan kenapa UiTM punya application form asik error je -_-”

        http://www4.uitm.edu.my/uitm/index.php?searchword=apply&ordering=&searchphrase=all&Itemid=1&option=com_search

        daripada sini

        http://www4.uitm.edu.my/uitm/index.php?option=com_content&view=article&id=55&Itemid=76

        Thank you for the link :)

      • jimie1402 berkata:

        @Nadia,
        E-Borang UPU tu sebenarnya hanya menyatakan IPTA melalui kodnya sahaja. Awak boleh tengok komen2 sebelum ni, saya ada beritahu maksud kod universiti.

        Kalau nak mohon UiTM tengok kat sini : http://www.online.uitm.edu.my/

        Tapi yg saya tau, UiTM memang xde course yg awk nak tu. Kalau U lain ada la, tp awk boleh mohon ikut UPU.
        Universiti Darul Iman (UDM) ada tawarkan Diploma Teknologi Maklumat (Multimedia)
        Universiti Teknologi Malaysia (UTM) ada tawarkan Diploma Sains Komputer (Multimedia)

        Universiti Multimedia memang saya yakin ada tawarkan course yg awak nak tu. Saya baru check tadi. http://creative.mmu.edu.my/2009/EN_post.html

        Bagi universiti lain mungkin ada tawarkan tetapi bukan untuk peringkat diploma atau asasi. Mungkin awak perlu ikuti program diploma yang lain dahulu, kemudian untuk degree, mungkin awak baru akan jumpa course awak tu.

        Bagi hal kewangan tu saya rasa x apa. Awak boleh mohon PTPTN. Kalau awak pegi IPTS pun rasanya awak still boleh bergantung pada PTPTN. ;)

  18. eyqa berkata:

    cmne nk isi borang ni???ak da wat 2 kli,sume slah…tlong ak..

  19. Jiun berkata:

    Hi. Nak tanya pasal ruangan PLKN. Saya pelatih PLKN kumpulan 1 siri 7/2010. Macam mana nak isi markah PLKN pada Laman 4/8? How to know my PLKN marks?

    • jimie1402 berkata:

      Hello, Jiun. Sekiranya ada diberikan markah sewaktu di kem dahulu, isi mengikut yang diberi. Kalau tidak diberikan, masukkan 10.00 pada ruangan Markah PLKN. Kemudian, untuk GPA, sila tambah 0.1

      Kalau tak salah saya, semua pelatih tidak diberikan markah lain selain 10.00. Kalau ada sumber lain yang mengatakan sebaliknya, maafkan saya dan betulkan. =)

  20. Nadia S berkata:

    Hi Jimie, saya dapat interview uitm sabtu ni. MMU tak jadi. Untuk DIPLOMA SENI LUKIS & SENI REKA – AD110

    Betul ke? Ni grafik ke?

    Please reply

  21. Nadia S berkata:

    Dapat tak tadi?

  22. Nadia S berkata:

    Takut tersalah isi pulak dalam e-borang tu. Sbb isi kat upu bkn uitm, list mcm tak lengkap

    http://ad.uitm.edu.my/index.php?option=com_content&view=article&id=74:ad-110-e2111-diploma-of-art-and-design-graphic-design-and-digital-media&catid=37:diploma&Itemid=63

    grafik AD111, aduh macam mana?

    • jimie1402 berkata:

      owh, sorila, aritu sy xsiasat abis2… igtkn diploma seni lukis & senireka tu xbrkaitan dgn yg awk nak…

      ermm…sy rasa course yg awk dpt tu dah btol, cuma uitm xbgtau spesifik je lg… sbb kat page yg awk bg tu pon, sy da carik kat website uitm tu, xde kod AD1110.

      Nnti, wak2 interview nnti, sblm kluar bilik interview tu, awk tny kat org yg interview awk ttg perkara ni.

      Nway, gudluck! Do ur best! ;)

  23. A berkata:

    Nanti kalau dah dpt UiTM, boleh pilih campus tak?

    • jimie1402 berkata:

      perkara ni sy xpasti. awk ada interview x? kalo ada, awk bleh tny soalan ni kat org yg menginterview awk nnti.

      Rasanya xbleh pilih, tp sy xsure sgt. tp kalo dpt kampus yg awk xbrape ske, sy rasa bleh je mintak tukar.

      ermm, tp awk komfomkan bnde ni dgn pihak uitm ye. ;)

      • Yanie berkata:

        Salam……leh tlong sya????…….klau nak isi tuk fasa 1 ne msuk kat mna????x tau la…….bab ari 2 cgu kat skolah yg isikn…..

  24. mohd helmi berkata:

    bang betul ke apply upu hanya sekali sahaja? saya dah apply upu lepasan stpm (sebelum keluar result) (fasa 1) atau sebaliknya?

    • jimie1402 berkata:

      Yup, apply UPU sekali sahaja tetapi ada 2 fasa.
      Waktu fasa 1 tu waktu sblm result kan? Pastu WAJIB buat fasa 2 gak, iaitu lepas dapat result. ;)

  25. nadia berkata:

    Hi Jimie! Nadia ni, hahaha thank you for all your help. Betul lah haritu kod

    sorrry I still need you to help with something. Dapat uitm! :) haritu interview, okay la. tapi sarawak. Jauh sangat! Kalau boleh nak perak, mcm mana eh? boleh buat rayuan kan? nak tukar kampus, ada org ckp boleh

    • jimie1402 berkata:

      Hi nadia!

      Maaf, balas lambat. Sy agak bz. welcome n congratz! ;)

      Utk UiTM tu, sy xpasti camner nak buat permohonan tp sy confirmkan yg bleh buat permohonan pertukaran kampus.
      Saya x pasti sama ada perlu masuk dulu kat kampus yang ditawarkan atau boleh mohon tukar sebelum masuk.
      Mungkin awak boleh hubungi pihak UiTM.

      +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

      Directory InformationUiTM General Line
      Telephone: +603-55442000
      UiTM Online Directory

      About UiTM
      For information about the university, please contact the Corporate Communications Department.

      Corporate Communications Department
      Telephone: 603-5544 2102
      Fax: 603-5544 2086
      E-mail: contact us

      UiTM Webmasters
      For comments and inquiries about the official UiTM web site, please contact the webmaster at the Corporate Communications Department.

      Telephone: +603-5521 1630
      Email: contact webmaster or contact PSMB

      +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

      Kalo nak hubungi pihak UiTM Sarawak, bleh pegi link ni : http://www.sarawak.uitm.edu.my/feedback/feedback2008.asp
      dan awak juga boleh tgok kat surat tawaran awak, mesti ada tulis cara nak hubungi diorg.
      Maaf ye kalo x byk membantu… :)

  26. nelson lim berkata:

    apa fungsi gred keseluruhan kokurikulum ? kenapa gred ini sangat penting untuk kemasakan ke IPTA ?

    • jimie1402 berkata:

      [Mulai 2004]
      Kementerian Pendidikan Malaysia telah menyediakan Dasar dan Penyediaan Merit Baru yang menggunakan pencapaian akademik sepenuhnya bagi menggantikan dasar dan kaedah yang telah diguna pakai semenjak 1996/1997 yang mengambil kira pemberatan 90 markah akademik dan 10 markah kokurikulum.
      Dalam Dasar dan Kaedah Baru ini markah kokurikulum akan digunakan sebagai penentu jika terdapat 2 atau lebih pemohon yang mempunyai kedudukan merit yang sama (tie) berdasarkan kepada pencapaian akademik itu.
      Sumber : http://www.mohe.gov.my/images/pamplet2.pdf ;)

  27. siti berkata:

    saya blur la. borang upu saya tidah disahkan. macam mane ye?? kene tunggu next year ke? tolong saya.

    • jimie1402 berkata:

      Maaf reply terlalu lmbt.
      utk UPU, bleh buat rayuan, 14 hari lpas keputusan tp skrg dah tutup.
      Utk maklumat lanjut atau nak tny pape, contact je pihak UPU.
      (Lihat Maklumat yg boleh dihubungi di atas) ;)

  28. NANA berkata:

    how to change courese????
    im part 2 student cs 110….

  29. azira berkata:

    saya risau lah tahun ne saya sbb menduduki spm..sblm saya tamat sekolah menengah saya nak isi borang uitm untk menlanjutkan pelajaran yang lebih baik..macm mana saya nak mengisi borang..saya blm tahu lagi nak buat pa selepaz saya tamat sekolah boleh bagi pandagan.

  30. ivy berkata:

    sy mau bt permohonan bagi intake yang selanjutnya.
    bila kah intake selanjutnya?
    boleh ka sy mengisi dalam rayuan?

  31. zazi berkata:

    fasa seterusnya ada tak n lau ada bler? da terlepas la fasa 2…

  32. nabila berkata:

    mmg cfirm ke dpt u dgn upu

  33. hera 2 berkata:

    salam.. thanks bg mklumt ni..
    nk tnye, klo xisi yg fasa 1 , then trus isi fasa 2 xboleh ye?

  34. Yanie berkata:

    hehe…..

  35. Yanie berkata:

    leh tlong sya????leh ajar cam na nak isi upu ne?????…….sya x faham la….helpppp meeeeeeeeeee……………benar2 memerlukan bantuan………..hehe